tirsdag 7. januar 2014
Oppgave 1 - "Religion er årsaken til alt vondt i verden"
Religion er et uttrykk for menneskers holdninger til hvordan virkeligheten egentlig er, og de viktigste verdiene i tilværelsen. Men hva betyr det egentlig å ha vondt? Det kan være smerter, ubehag eller triste, vanskelige eller tragiske opplevelser. Så hvordan har det seg slik at menneskers holdninger og verdier fører til alle smerter og vanskelige situasjoner i verden?
At religion skaper forskjeller i samfunnet er ikke noe nytt. Det skaper kulturforskjeller og sosiale forskjeller fordi de fleste religioner har ulikt syn på virkeligheten, og på hvilke verdier og normer man skal følge. Noen ganger kan forskjellene være positive, andre ganger negative. På den ene siden kan religion samle mennesker og skape et fellesskap mellom mennesker som deler samme verdier, meninger og syn. Tvert imot kan religion føre til splittelse mellom ulike folkeslag eller personer som tilhører ulike religioner. I verste fall kan dette føre til krig som er en alvorlig konsekvens når det gjelder religionsforskjeller, men er religion den eneste årsaken til krig? Flere steder oppstår krig av andre grunner enn religion. Det kan være for eksempel uenighet om styreform, uenighet om landegrenser eller et forsøk på å komme til makten. Mange hevder derfor at religion er årsaken til krig og at det er årsaken til alt vondt i verden. Betyr det at krig er alt som er vondt her i verden? Eller at krig alltid er vondt?
Hvordan hadde verden egentlig vært i dag om religioner ikke hadde eksistert? Da ville flere mennesker delt samme syn på hvordan verden oppstår, og på hvilke verdier man skal følge. Samtidig hadde det fortsatt vært forskjeller på verdier og normer avhengig av miljøet rundt seg og hvilke personer man omgås. En verden uten religion kan derfor både føre til fellesskap eller splittelse. Hvis ikke religion finnes, vil vi da finne en annen måte å skille, kategorisere og dømme andre mennesker på? Per dags dato finnes det ikke svar på hvordan alle mennesker kan se like ut og oppføre seg likt. Å kategorisere mennesker vil vi dermed fortsette med uavhengig om det finnes religion i verden eller ikke. Men hva mister vi egentlig hvis verden avskaffet betegnelsen religion? Vi mister en del av vår egen identitet. Vi mister rituelle tradisjoner og tilknytning til mennesker som vi deler felles syn og verdier med. De aller fleste religioner har en historie som strekker seg flere tusen år tilbake i tid. Dermed kan vi også miste informasjon fra fortiden som kanskje en gang i fremtiden kan gi et svar på hvordan verden oppstod. Uavhengig av religiøse tanker selvfølgelig om verden avskaffet religion.
Se for deg en elleve år gammel, kristen jente. Hun har vært innlagt på sykehuset i fem måneder i strekk. Hun har akutt lymfatisk leukemi, blodkreft. Hun venter på benmargstransplantasjon. Legene har enda ikke funnet en donor som er perfekt match. Hun får cellegiftkurer to ganger i uken, og må stadig ha påfyll av blod eller blodplater. Daglig har hun smerter som er uutholdelige. Dagene varierer fra gode til dårlige. Den psykiske påkjenningen for jenta og familien er vanvittig stor. Jenta bor langt fra sykehuset og får sjeldent dra hjem. Hun har infeksjoner i armene, nerveskader i beina, og munnen er full av åpne sår etter cellegiften. Hun har lavt blodtrykk. Hvilepulsen ligger noen ganger på 150 og pulsen er gjerne under 60. Livet hennes er alt annet enn en normal jente på elleve år.
Vi kan alle være enig om at jenta har det vondt, men hvem husker egentlig at hun var kristen? Har religion noe å si i en situasjon som dette? Hvordan kan da religion være årsaken til alt vondt i verden når vi ser for oss en jente som har det utrolig vondt uten en gang å tenke over personens religion?
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar